Brzęczenie, burczenie podczas ruszania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wariat i anioł
    Classic
    • 2011
    • 2

U mnie nic złego się nie dzieje. Po prostu jest zasyfiony. Aż dziwię się, że wszystko działa ok.
    Będę musiał to przemyć. Ale całość rozbierać? Chyba dużo z tym roboty. Czy może to pestka na pół godziny?

Pozdrawiam.
    Andrzej
  • Adi_Szczecin
    Classic
    • 2010
    • 8

Witam wszytskich użytkowników!
    Mam Octavie 1,9TDI 110KM, rok 2004, przebieg ok 145tkm.
    Juz od bardzo dawna (przed wymianą rozrządu również) coś wpada w rezonans podczas ruszania na niższych obrotach ok. 1100-1300 obr. - powyżej zanika. Czasami jak wolniej ruszę i wrzucę drugi bieg też to coś mi burczy. Wydaje mi się, że jest to jakiś cięższy element, który wpada rezonans i szarpie mi nerwy Wydaje mi się, że to coś burczy w komorze silnika. Już nie mogę tego słuchać!. ASO nie chce się nawet tego szukać! Inne warsztaty rozkładają ręce.
    Samochód i silnik zachowują się od zawsze normalnie.
    - regulacja pokrywy silnika nic nie daje - dźwięk się ani nie nasila ani nie zmniejsza;
    - wentylatory sprawdzone i są ok;
    W ASO jak i w warsztatach sprawdzali podobno wszystkie elementy i podobno w komorze silnika jest wszystko ok.
    POMOCY!
    Szerokiej drogi

Komentarz

• zgucio
      Rider
      • 2007
      • 691

tłumiki sprawdzałeś?
      ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• Adi_Szczecin
        Classic
        • 2010
        • 8

Tłumiki w sensie takim, czy o cos nie obijają, tak - też nic.
        Szerokiej drogi

Komentarz

• lukasz3112
          RS
          • 2008
          • 3607

Adi_Szczecin, sprawdź mocowania chłodnicy (górne i dolne) to sa takie gumowe elementy które w ASO komplet kosztuje ok 70zł.
          Ja w swojej miałem je już poniszczone i tez strasznie mi waliło. Nikt nie wiedział co się dzieje aż w końcu przez przypadek ze znajomym odkryliśmy w czym leży problem.
          Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• Adi_Szczecin
            Classic
            • 2010
            • 8

lukasz3112, dziękuję za podpowiedź ale dość niedawno miałem wymieniane wiatraki, bo się zaczynały zawieszać i wiatraki i chłodnica są sztywne. Rzeczywiście wcześniej był mały luz na chłodnicy ale po wymianie wiatraków i chłodnica jest sztywna, a problem pozostał. Wtedy miałem nadzieję, że to burczenie powoduje chłodnica - niestety nie.
            Szerokiej drogi

Komentarz

• lukasz3112
              RS
              • 2008
              • 3607

Adi_Szczecin, a może to zawieszenie się odzywa? Może kawałek sprężyny się ułamała i teraz się tam obija?
              Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• Adi_Szczecin
                Classic
                • 2010
                • 8

lukasz3112, dzięki za podpowiedzi ale zawieszenie jest ok.
                Muszę skorygować zakres obrotów: to się dzieje przy 1100-1300obr./min. Tam się nic nie obija - to coś po prostu burczy i jest to niski dzwięk - nie wysoki.

[ Dodano: Wto 22 Cze, 10 09:44 ]
                Więc po bardzo długim czasie ale doszedłem. Wszystkie trzy poduchy pod silnikiem, tzn. pod rozrządem, silnikiem i skrzynią były do wymiany.
                Szerokiej drogi

Komentarz

Pracuję...